KNJIGE ZA LAKO I BRZO UČENJE ČITANJA S RAZUMEVANJEM, PREPRIČAVANJA I PISANJA SASTAVA.

Čitaj za 5“ je autorsko delo Snežane i Zorana Ješića, zaštićeno kao program i delo u tri knjige pred Jugoslovenskom agencijom za zaštitu intelektualne svojine JAA, pod brojem 148/2019.

kratke price u slikama citaj za 5

Neboplava

za decu od pet i šest godina. Svrha ove knjige je priprema za lako učenje čitanja. Prethodi žutoj.

Knjigom se postiže spremnost (takozvana, gotovost za čitanje).
Aktivnosti deteta u radu su: crtanje, docrtavanje, bojenje, povezivanje slika i reči, raspevavanje reči, prebrojavanje glasova u rečima, pričanje svoje novonastale priče itd. Knjiga je, takodje, namenjena i detetu od četiri godine koje pokazuje interesovanje, ali i starijoj deci kojima je potrebna dodatna podrška u analizi i sintezi glasova u rečima.

kratke price pisi za pet

Žuta

za potpune početnike u čitanju. Za decu koja uče slova, njihov izgovor i čitanje.

Četrdeset priča koje od početka do kraja knjige rastu, uz veoma kontrolisan broj slova u reči, odnos samoglasnika i suglasnika, broj reči u rečenici, broj rečenica u priči. Knjiga je urađena velikim štampanim slovima i kao takva omogućava detetu efikasno savladavanje ćirilice i čitanja. U knjizi se nalazi i pet vežbi za učenje slova, njihovo čitanje i povezivanje slova u rečima. Vežbe za imenovanje slova i čitanje slova su osmišljen grafički prikaz vežbi koje je Jelan Mioč opisala u svom Kompleksnom postupku početnog čitanja. Knjiga je nastala uz našeg sina Vasilija dva meseca pre njegovog polaska u prvi razred. On je uz knjigu za četiri dana naučio da čita.

kratke price pisi za 5

Plava

za decu koja uče i vežbaju čitanje s razumevanjem i prepričavanje.

Četrdeset kratkih priča, od dve do desetak rečenica. Priče opisuju istinite događaje tako da je detetu zanimljivo da ih čita, jer su bliske njegovom iskustvu i izazivaju njegovu radoznalost. Dete će spontano i bez posebnih napora naučiti da čita s razumevanjem i da prepričava. Zamišljajući opisane događaje razvijaće svoju maštu.​Knjige su zbog uspeha koji dete doživljava posebno korisne i daju izuzetne rezultate kod dece koja su dugo u negativnom obrascu čitanja, koja se dugo muče i svakodnevno doživljavaju neuspehe, pa i kritike – deca koja se muče, ne povezuju, čitaju slovo po slovo ili u sebi celu reč, pa je tek onda izgovore.

kratke price pisi za 5

Crvena

za decu koja usavršavaju čitanje i prepričavanje.
Četrdeset kratkih priča, od desetak rečenica do cele strane u knjizi. Ova knjiga se posebno izdvaja time što je dodatno opremljena da pomogne deci u veštinama osmišljavanja, pričanja i pisanja sastava. Priče su vidljivo strukturisane izdvojenim uvodom, razradom i zaključkom (sa dva uvučena prsta) onako kako se od njih očekuje u školi da pišu sastave.​Knjiga je nastala uz našeg sina Vasilija koji je bio na početku drugog razreda. Svaku priču je pročitao i svojim komentarima i razumevanjem nam poslao signale i usmerenja o primerenosti priča potrebi deteta koje usavršava čitanje i prepričavanje…
pisanje sastava pisi za pet

Pisanje sastava 1

da LAKO uvedete svoje dete u PISANJE SASTAVA

U knjizi je 20 priča u tri slike punog kolorita. Slike su jasne, sa očiglednom radnjom šta je bilo na početku, u sredini i na kraju, tako da lako uvode dete u elemente sastava: uvod, razrada i zaključak.
Na osnovu slika dete piše sastav. U knjizi postoji jasno i kratko uputstvo kako.

Knjiga se primenjuje pošto je dete naučilo da čita, odnosno kada je savladalo žutu i plavu knjigu…

Pisanje sastava 2

da LAKO vežba PISANJE SASTAVA

U knjizi je 20 priča u slikama punog kolorita koje predstavljaju razradu sastava. Sastav je grafički predstavljen tako da je detetu jasno da se od njega očekuje da samosalno smisli uvod i zaključak, a razrada mu je data kroz pomenutu sliku.   

 

U knjizi postoji jasno i kratko uputstvo kako.

Knjiga se primenjuje nakon narandzaste. 

Knjiga pomaže detetu da jasno strukturiše misli i vežba pisanje sastava, a kvaltet rečenica i dalje zavisi od čitanja.

 

misljenja citaj za pet

Efekat je uspeh

Lako učenje i vežbanje čitanja i prepričavanja na kratkim pričama zasniva se na uspehu koji dete doživljava po dva osnova.

Prvi doživaljava jer uspe da pročita celu priču. Drugi doživljava jer uspe da razume priču.
Ovaj dvostruki uspeh ga motiviše da svakodnevno čita i tako polako iz dana u dan napreduje.

Rezultati su svakodnevni i brzi. Knjige su namenjene deci u Srbiji, regionu i dijaspori.

Jako dobri efekti postižu se i kod dece kojima je maternji jezik praktično “drugi jezik”, jer su svakodnevno izložena jeziku zemlje u kojoj žive.

Knjige pred vama namenjene su detetovoj potrebi, a ne uzrastu.​ Nije važno koliko dete ima godina, već da li i kako čita.

Podeli ako ti se svidja